2019. július 18., csütörtök

Magyar hetek - trópusi napok


Minden alkalommal nehéz (tömören) összefoglalni, mi minden történt Magyarországon. Különösen, ha bő három hétig vagyunk otthon. Pedig ez alkalommal elég laza programunk volt (mondjuk mihez képest...), de mégis olyan sok minden történt!
Próbálom összeszedni a dolgokat, hogy kinek mi volt a legjobb. Hát, nekem például az, hogy nem nekem kellett felkelni Gigihez éjszakánként (Nagyiékkal aludt). Persze, az éjszakák így sem voltak túl jók, a hőségtől nem sokat tudtam aludni. Harmadik nap pedig már szóltam Panninak is, hogy reggel mielőtt lemegy a nappaliba, nem feltétlenül muszáj ütögetve ébresztenie. A negyedik naptól kezdve már puszival keltett.

De ugorjunk csak vissza az indulásra. A lányoknak már az nagy élmény volt, hogy taxival mentünk ki a repülőtérre. Pankám meg is jegyezte, hogy nekünk is egy ilyen autó kéne (Volkswagen kisbusz). Szerintem neki az tetszett a legjobban, hogy magától nyíltak ki az ajtók.
A reptéren való gofri-evés már tradíció lett, anélkül nem szállunk fel a gépre (legalábbis a lányok nem). 
Giginek most először volt saját ülése, természetesen nagyon élvezte!
Az Oslo-ban való várakozás is nagyon jól ment.
A lányok szuperek voltak, nagyon könnyű volt utazni velük (tegyük hozzá, hogy azért általában így van - egy-két alkalmat leszámítva).
Havard meg is jegyezte, hogy ilyen sima, könnyű utunk már nagyon régen volt. (igaz, azt is hozzátette, hogy akkor majd biztos otthon lesz valami - hát lett is...)
De végre megérkeztünk! Nekem mindig ezek a pillanatok az utunk (egyik) legjobb részei!
A szintén tradícióvá vált húsleves este 11-kor (akkorra érünk haza) most sem maradt el.
Első nap próbáltunk akklimatizálódni, Gigi meglepően nyűgös volt egész nap. Sokáig csak sírt, sírt, ki sem akart szállni az ölemből. Másnap reggel már tudtam, hogy miért. Pannit küldte reggel Nagyi, hogy ébresszen fel: "Mamma, gyere, mert a Gigi hányt!" Szegénykém éjszaka belázasodott, és azóta hányt. Egészen picinek hányt utoljára (akkor megfázás miatt a sok váladéktól), ezért nem is tudta szegény, hogy mi történik. Azt mondta csak "büfiztem". Két nap alatt szerencsére átment rajta, akármi is volt, utána már kezdett visszatérni a megszokott huncutsága.
Na de Panninak sem kellett a szomszédba menni huncutságért...
"Nagyi, véletlenül belerepült a papucsom a palántádba..."
A vagány rolleres:
Ja, a térdvédő pedig azért van Gigin, mert első reggel elesett a betonon (valahogy összeakadtak Pannival), és lehorzsolta a térdét. Azt mondta "borzasztóan fáj". 
Ennek (és a melegnek) ellenére nagyon élvezték a kint létet (mint mindig).
Bújócskáztak :)
Azért bent sem unatkoztunk.
De néha el is fáradtunk...
Panninak az volt a kívánsága, hogy már első nap menjünk a kertbe gyümölcsöt szedni. Hát mentünk :)
Panni újra ment lovagolni. Nagyon hiányolta már Játékot (ő a Ló). Olyan sokat változott az ősz óta (mármint Panni, Játékon nem sok változást láttam)! Tavaly is bátor volt, de most valahogy még jobban élvezte (szintén Panni). Egyfolytában ügetni akart! (és ügetett is!) Mindig csak mosoly volt az arcán, akármit is csinált. Annyira jó volt így látni!
Még vágtázott is párszor mielőtt visszajöttünk! Igazi lovas lány lett :)
Utolsó alkalommal azt szerette volna, hogy Gigit is vigyük, hogy ő is láthassa, milyen ügyesen lovagol a testvére. Igaz, Gigit főleg az ottani kutyák foglalkoztatták (ne meg minden más is), de Panni nagyon boldog volt, hogy ő is eljött.
Sőt, még a lóra is felülhetett Panni mellé!
És még csutakolni is segített!
Panninak most is nagyon jót tett a lovaglás, nagyon sokat nőtt ezalatt a pár alkalom alatt. Mármint lelkileg, szellemileg.

A meleget már csak kétféleképpen lehetett kibírni: fagyival, vagy vízben. :)
Ha éppen nem volt fagyi, akkor jöhetett a medence. (Persze Panni, 5 éves létére még mindig fél a medence aljára festett delfinektől, mert azt mondja, gonosznak tűnnek.)
A kisebbik sellő :)
 És a nagyobbik sellő :)

Panni pecázni is volt. Amellett, hogy nagyon jól érezte magát, és a hőség ellenére is alig lehetett haza könyörögni, szerintem Pappa és Sapi szíve is olvadozott a büszkeségtől!
Aztán jöttek a nagy halak...
 Azért Gigi is megnézte őket.
 Ezután Sapi teritóriumát is bejártuk.

A halakat alaposan megvizsgálta és megszeretgette mindenki.
Este pedig meg kellett pucolni a zsákmányt. Sapi mindent megmutatott és elmagyarázott a lányoknak. 
Néha azonban nem voltam benne teljesen biztos, hogy Gigi mit is gondolt erről az egészről... :D

Panni már két vagy három éve minden magyarországi látogatáskor egy éjszakát a keresztapukájáéknál tölt. Az idén Gigi is ment vele. Ez volt az első alkalom, hogy Gigi nem otthon aludt. Panni listát készített és becsomagolt. Készen álltak!
Bár már kéne, hogy legyen elég gyakorlatom ebben Panni révén, mégis nagyon furcsa volt. Alig merem bevallani, de sokáig vártam este, hogy majd hozzák, mert haza akart jönni. De nem akart. Sőt! Még másnap este is azt mondta, hogy ő abban az ágyikóban akar aludni, amiben tegnap :) Szóval nem csak Panni imád ottlenni, hanem Gigi is! 
 A cica ágyát is ki kellett próbálni :D
 Jó volt!
 Panni elbújt :D

Pannit szabályosan falták a szúnyogok amíg otthon voltunk. Pár nap után néhány bedagadt, aztán egyre nagyobb lett, vörös és kemény. Mivel ilyet szúnyogcsípéses pályafutásom során még nem láttam, ezért orvoshoz vittem. Ott ültünk egy fél napot, mégis a végén Panka megjegyezte, hogy "Ugye mamma, nem is kellett olyan sokat várni?" Ááá. Kapott antibiotikumot, amitől pár nap után kezdett rendbe jönni. De úgy látszik, ez egy ilyen nyár, sok gyerek szenved hasonló csípésektől.

Elmentünk az Ikeába is Nagyival, csak mi négyen lányok. (mivel igaz, hogy Svédország itt van mellettünk, hozzánk a legközelebbi Ikea mégis hat órás autóútra van) Az én két jó gyerekem mit csinál rögtön?
Vízi lufiztunk is egy jó meleg napon, hát fantasztikusan jó szórakozás volt! Nem is tudnám biztosra megmondani, hogy ki élvezte jobban, a gyerekek vagy mi :)

A nagyszülők nagyon fontosak a gyerekek életében. Nagyon sok mindent tanulnak tőlük. Néha azt, hogy hogyan kell panírozni...
… máskor pedig azt, hogy hogyan kell a húslevest merőkanállal enni. :D
"Biztos nem éhes! Megevett legalább négy merőkanállal." :D


Három hét? Pikk-pakk elmúlt (mint mindig, sajnos). Jól megpakoltuk az autót visszafelé.

A búcsúzkodás nagyon rossz volt a repülőtéren. Igaz, mindig az. Az egy dolog, hogy én is mindig sírok, de gyorsan össze szoktam szedni magam. De Panni zokogott, vigasztalhatatlanul. Ettől Gigi is sírni kezdett. Amitől nekem majd' megszakadt a szívem. Nehéz a távolság. Nagyon.
Bánatunkat próbáltuk egy jó ebéddel orvosolni az repülőtéren Oslo-ban. Ez egy kicsit segített :)
A második repülőn már mindenki álcázta a bánatát; van aki alvással, van aki bohóckodással :)
Azt hiszen nőtt... odafelé még jó volt rá a nadrág :D

Visszaértünk. Hideg volt, a hegytetőket sok helyen friss hó borította. Éjfélre értünk haza. Jó hideg volt a lakásban, de ennek és a fáradtságnak köszönhetően mindenki jól aludt.
A növénykéim közül sok minden nem élte túl a nyaralást, főleg a paprikák pusztultak el. De az első paradicsomot már megették a lányok a vacsorához!
De olyan szerencsés voltam, hogy a legkedvesebb óvónéninktől (és egyben fogadott pótnagymamánktól) kaptam két paprikát, amiket még én adtam neki májusban pici palántaként. Szinte le sem veszem róluk a szemem, olyan szépek!
Sőt, még eprünk is van!
És az orgonánk is nyílik!
Kicsit más méretekben pompázik a munkahelyemen - fenséges az illata!

Giginek végre kibújt a két hiányzó szemfoga! Az egyik még Magyarországon, a másiknak pedig pár napja jött ki a hegye. Igazából még egyik sem látszik, csak ha nagyon közelről vizsgáljuk, de ott vannak! Igaz, két évet késtek, de ott vannak :)

Szóval, a már-már sokkoló harminc fok különbség után másnap így mentünk a boltba:
Állítólag ma estére hozzánk is megérkezik a nyár, igyekszünk majd kihasználni ezt a pár napot. Az pedig tipikus északi jelenség, hogy egy hét borús idő után, este 8-kor kezd el kisütni a nap :)

Pár vicces szösszenet még Magyarországról:
Gigi: "Mamma, megnéztük az Aladdint. Borzasztóan félelmetes volt! A király nagyon kibajált!"

Panni: "Királylány (én), mit szeretnél reggelire?"
Én: "Gyümölcs salátát és egy kapucsínót."
Panni: "Köcsögbe?"

Otthon egyszer elmentünk a Kfc-be (nálunk nincs ilyen jellegű gyorsétterem). A lányok választhattak egy-egy maszkot az 'Így neveld a sárkányod' című filmből. Egy nagyon kedves lány vette fel a rendelésünket, és az összes sárkány-maszkot megmutogatta. Mondta ő név szerint, hogy melyik kicsoda, nekünk az nem nagyon segített. Panni rögtön kiválasztotta a főszereplő sárkány maszkját. Gigi nem tudott választani, ezért a lány megmutogatta őket még egyszer. Aztán benyúlt a pult alá, és mondja, hogy "Van még ez is (mutatja), de ez olyan csúnya, hogy ezt még nem választotta senki". Gigusom nézi-nézi még őket egy darabig, kérdezgetem, hogy kéri-e ezt vagy azt. Kis idő után határozottan elveszi a "csúnya" sárkányt. "Ezt kérem." Mi mást is kért volna :D
A végére pedig még pár kép :)
A Gigivel való fényképezkedésről tömören :D



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése