2022. május 13., péntek

Négy lány, egy Pappa és egy macska első hónapja, együtt

Frida már egy hónapos! Nagyi csak azt mondogatja, hogy mennyire elszaladt az idő. Hát, nekem pont egy hónapnak tűnik. Vagyis inkább egy nagyon-nagyon hosszú napnak, aminek még nem értünk el az esti lefekvéséig. Ugyanis drága Fridus nem egy nagy alvó. Annyira olyan, mint Panni volt. Ha lehetne, egész nap cicin lenne, kicsit enne, kicsit aludna. Aludni is főként kézben szeret, elsősorban az enyémben. Ez meglehetősen kihívásokkal telivé teszi a napi teendők elvégzését. Ugyanezért az éjszakák is nehezek. Este 8, fél 9 körül ágyban vagyunk (mi is, rögtön miután a lányok lefeküdtek), Frida 9-10 körül elalszik. Ilyenkor általában alszik 2-3 órát egyhuzamban (ó, ez annyira jólesik!). Hajnali 2-kor mindig felébred, és utána általában már nem is nagyon alszik vissza. A babakocsiban is csak addig alszik, amíg ott vagyok mellette és énekelek vagy dúdolok neki. Viszont amint megáll a babakocsi vagy abbamaradnak a jelenlétemet igazoló hangok, Frida már sír is.


De ugorjunk csak vissza Virágvasárnapra, amikor megérkezett a mi kis alvásmentes-cicibetyárunk. Mivel még nem telt el 24 óra a szülés óta, én még nem voltam túl jó formában. Fridát a kiságya helyett magunk közé tettük az ágyba a babafészekben, így nem kellett kikelnem az ágyból éjszaka. Két nappal később be kellett vinnünk a bábához, aki megcsinálta a szokásos hallásvizsgálatot, vért vett a sarkából, és egy orvos is megvizsgálta (nem gyerekorvos, mert az Altában nincs). Szerencsére minden rendben volt, leszámítva azt, hogy nekem iszonyú fájdalommal járt ki-be szállni az autóból, és utána besétálni az épületbe.

A szuper nagy-testvérek nagyon jól gondját viselték Fridának az első perctől fogva, Nagyival együtt persze, aki nem győzött gyönyörködni a legújabb unokában. Panni annyira ügyesen hozza-viszi a testvérét, pelenkázza, kiveszi a bölcsőből, megnyugtatja. Gigi az elején nem sok időt töltött vele, de miután a nagyszülők és körianyu is hazament, a "felszabadult" idejét ő is a testvére körül tölti. Frida nagyon szereti, mikor Gigi énekel neki, attól mindig megnyugszik, sőt, néha el is alszik tőle.







Gigi énekel nekem <3

Itt a húsvéti szünet Virágvasárnappal kezdődik, ezért szerencsére a lányok is itthon lehettek velünk. A húsvéti hagyományok szerint már Virágvasárnap megérkezik a meglepetéssel a húsvéti nyuszi, amit kint a kertben rejt el. Az idén kissé megkésett a nyuszi, de a lényeg az, hogy ideért. Minden évben ugyanakkora izgalom, mikor a lányok észreveszik a répa-nyomokat a kertben!








Frida 5 napos volt, mikor megérkezett Sapi és Bogi is. Végre újra együtt volt a Család! 

Szeretgetésben nem volt egy percig sem hiány.






Fürdésnél is persze sorban állás volt. :)



Húsvét hétfőn minden lányt (az idén sokan voltunk) meglocsolt a ház két férfija. 


19.-én együtt ünnepelhettük Nagyi születésnapját is.

Ezen a napon voltunk a babafotózáson is, amiről legutóbb már mutattam pár képet. Mikor lesz egy kis időm (ki tudja, mikor), kiválasztok párat, hogy nagyban is kikerülhessenek a falra.


Másnap, 20.-án volt a 10 éves házassági évfordulónk. Ezen a napon lett Fridánk is 10 napos, ráadásul az év első +10 fokát is ezen napon élvezhettük. Ki is élveztük a hirtelen jött meleget egy kinti kávézással, napozással és grillezéssel.

(Felhívnám a figyelmet a "repülő-gyerekre" a háttérben.)


Frida is kint volt a babakocsiban.




Sapinak még a kávéja is mosolygott a napsütéstől. 

10 napos Anna, Ragna és Frida. <3


Frida


Sapi reggelente elsétált Pannival az iskoláig:

A leendő elsősöknek havonta egyszer ismerkedős nap van az iskola napközijében. Gigus már kétszer volt (legutóbb szerdán), és a kezdeti szégyenlősség levetkőzése után mindig nagyon jól érzi magát. Utána pedig Pannival együtt jönnek haza az iskolából. 


Az idei húsvét nagy slágere (a kistestvéren kívül) a sakkozás lett. Elhozták Magyarországról az én régi sakktáblámat, és a lányok (és Sapi) hosszú órákat töltöttek el mellette.



Volt, aki a sakk-tudását adta át, és volt, aki a tészta-készítés fortélyait mutatta meg.

A gyönyörű grillezős nap után gyönyörű havas napok jöttek. A nagyszülők most bőségesen kiélvezhették a hólapátolást. Nem is tudom, hányszor le "hótalanítva" a terasz és a beálló is, mielőtt újra belepte a frissen hullott hó.







Családi szabály: hó miatt sosem panaszkodunk (igaz, Pappa néha megszegi...).

Családos-képek:



Lányok, 3 generáció :)

Aztán mindenkinek vissza kellett térnie a mindennapokba, és mi magunkra maradtunk. Itt apának két hét fizetett szabadság jár szülés után, de bizony ez is gyorsan eltelt. Egyedül maradtunk Fridával. Beletelt pár napba mire belejöttünk (belejöttem) hogy is csináljak mindent - főleg úgy, hogy a kisasszony nem nagyon alszik. A reggelek nehezek. Mikor Pappa éjszakás, akkor én készítem reggel a három lányt; iskolába, óvodába, reggelivel, tízóraival, frizurával. Mindezt úgy, hogy Frida persze egyfolytában a cicin lógna. A kedvencem eddig az volt, mikor éppen Fridát próbálom tisztába tenni, aki hátközépig összekakilta magát (persze Panni a jobb-kezem és most is segédkezik), közben a sütő csipog, hogy kész vannak a szendvicsek, miközben Gigi lentről kiabál, hogy kakilt, menjek le megtörölni. :D De már eltelt két hét így kettecskén, és jelentem, hogy a kialvatlanságon, szennyes- és mosogatnivaló-hegyeken kívül minden rendben van! :) De jön a 4 napos hosszú hétvége, és kivételesen mindannyian itthon leszünk a 4-ből 3 nap. Már nagyon várom! Talán kicsit majd utolérem magam, vagy legalábbis csökken az összehajtani való ruhák kupaca. Május 17 a norvég nemzeti ünnep, addig még Gigi és Frida ruháját fel kell varrnom, és a tradicionális sütemény is tervben van.

Érzem, hogy a kialvatlanság miatt néha sokkal türelmetlenebb vagyok a két naggyal, mint kellene. Olyan lelkiismeretfurdalásom van miatta. De utána mindig bocsánatot kérek tőlük, sokadszorra elmagyarázom, hogy csak fáradt vagyok, és nem ők csináltak rosszat. Nagyon igyekszem velük is minőségi időt tölteni, de ezt egyelőre elég nehéz kilogisztikázni. 

Sakkozunk:


Frida annyira édes, egyre gyakrabban mosolyog (nem csak álmában, hanem nyitott szemmel is), és néha hosszú percekig csak nézzük egymást. Már érdeklődik a körülötte lévő dolgok iránt, és egy csoda figyelni azt, ahogy napról napra változik, ügyesedik. Szegénykémnek nagyon sok kiütés van az arcán, de gondolom, hogy ezek is hamarosan eltűnnek majd. Egyébként nagyon nagy baba. 1 hónaposan már hízott egy kilót, 4.7kg volt. Gigi 2 és fél hónaposan, Panni pedig 2 hónaposan volt ekkora (pedig ő csak 2700 gramm volt mikor megszületett). Jól táplált a kis drágám. :) Mivel aludni nem szeret, valamivel ki kell, hogy töltsük a napot (mindkettőnk érdekében), úgyhogy elővettük a régi kedvenc könyveket, és olvasunk, énekelünk.

A hordozókendő egyelőre nem tetszik neki, de én azért nem adom fel!


Cukorborsó-képek:

Svájci nyuszival:


A pelenkázót nagyon szereti. :)


A játszószőnyeget mindenki élvezi.




Panni készítette, mikor Frida 1 hónapos lett. "Fridának. Nagyon édes vagy és nagyon sok furcsa hangot adsz ki. Annától. Nővéred."


Enyhül az idő (a héten eddig minden nap +3-4 fok volt), úgyhogy ideje volt a már a tavaszi öltözéknek.

A nemzeti ünnepen azonban nem lesz melegünk a felvonuláson, ünneplőben. A nap meglepetése pedig az lesz, hogy hó vagy eső fog esni. :)

Amikor a macska tudja, hogy nem mehet rá a játszószőnyegre, de azért éppen a szélére billenti a hátsóját. :D

Panni, Gigi és Frida - hazafelé, úton a kórházból:
Panni

Gigi

Frida

Panni két hónaposan

Frida 1 hónaposan

Nagyon sok mindenben olyan, mint Panni volt, külsőre is, igaz Panni egy kilóval kisebb volt születéskor. De még a születési pozíciójuk is ugyanaz volt. Ugyanúgy cicin van mindig, és ugyanúgy nem szeret aludni sem, akárcsak a testvére. De mikor ébren van (és nem álmos), ugyanolyan jókedvű, mint Gigi volt ilyen picinek. Sok mindenben hasonló, de ugyanakkor más is, csodálatos kis egyéniség.

És a változatosság kedvéért, újra havazik. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése