2020. március 9., hétfő

Norvég korona

Nem, nem a norvég valutáról szeretnék írni (bár most arról is lehetnek, mert gazdasági krízis van), hanem a mára már sajnos mindenki által ismert korona vírusról. Vagyis, igazából nem kimondottan a vírusról, hanem a norvég helyzetről. Mert a norvégok, mint minden mást is, a saját norvég mentalitásukkal ("biztos jó az úgy is" vagy "elég jó ez így, nem?") csinálják. Nem politikai célzatú ez a rövid szösszenet, nem pánikkeltő és nem is bagatellizáló. Csak egy helyzetjelentés. De azért mosson mindenki alaposan kezet! :)
(Az asztalnál ülő Torres-t csak azért teszem ide, hogy legyen valami cuki is.)

Szóval, mikor elkezdődött az egész járvány Kínában, Norvégia felettébb hangoztatta a médiában, hogy mi mindenre fel vagyunk készülve, senkinek sincs aggodalomra oka. A norvég egészségügyet ismerve, nekem azért voltak kétségeim. Február 26.-án regisztrálták az első fertőzöttet, aki Kínában járt. De ez is hogyan zajlott? Először Oslo-ban volt karanténban 3 napot. Tesztelték. Negatív. Hazaküldik repülővel Tromso-be. Mikor leszáll a repülőről, kiderül, hogy mégis beteg. A saját otthonában karanténba helyezték, és értesítették a vele egy gépen utazó 185 utast. Ha valaki a következő napokban rosszul érezné magát, maradjon inkább otthon.

A karanténról:
Aki beteg, az a saját otthonában karanténba kerül. Nincs elkülönítve, nincs kórházban. Otthon van. A családja, akivel egy háztartásban él, és NINCS karanténban, ugyanúgy élik a mindennapjaikat, mint máskor. De ha véletlenül ők is rosszul éreznék magukat, maradjanak otthon. Lehet, hogy nem mindenhol így van (ez például itt északon történt), és valószínűleg mostanra már romlott annyit a helyzet, hogy talán komolyabban veszik a dolgot. De több helyen jelentették azt is, hogy a betegek, akik ugye otthon vannak (lennének) karanténban, leszaladnak a boltba, vagy éppen az edzőterembe...

Szóval, itt vagyunk ebben a szuper országban, ahol mindenre fel vagyunk készülve. 5 nappal az első beteg után, mikor már 19 beteg van, Norvégia bejelenti, hogy nincs elég felszerelésük. Nem gondolták, hogy ilyen nagy volumenű lesz a dolog. Ez volt március 2.-án. Aki rosszul érzi magát, vagy fertőzött helyről jött, fertőzött emberrel érintkezett, az maradjon inkább otthon, várja meg, hogy lesznek, vagy rosszabbodnak-e a tünetek. Ugyanis nincs elég felszerelés, műszer a vizsgálatok elvégzésére sem. Ez is egy ékes példája a norvég mentalitásnak; csak azt csinálják meg, amit nagyon muszáj. Sőt, a teszt eredményére is napokat kell várni.

Már iskolások, és tanárok is vannak a fertőzöttek között. A "biztonság kedvéért" múlt héten pénteken az osztálytársak otthon maradhattak egy napot. Mára már két iskola is bezárt egy hétre. Minden télen itt északon van egy kiképző tábor katonáknak. A világ minden tájáról jönnek. Már köztük is van beteg, de a tábort ugyanúgy folytatják. A "túlélő tábor" teljesen új értelmet nyert. Az egyik szülőszoba szülésznője is beteg lett, de azt be is zárták két hétre.

12 nap alatt 224 a betegek száma Norvégiában, március 9.-én. Mikor egy órája néztem, még csak 205 volt. Reggel csak 196. Rohamosan terjed. Azt mondják, a vírus a hideget szereti. Hát már az Északi-sarkon sincs biztonságban az ember?!
Mikor legutóbb néztem, Magyarországon 9 regisztrált beteg volt.

FRISS HÍREK:

Március 11, 12 óra:
- 429 regisztrált beteg van Norvégiában
- az egyetemen a részlegünk vezetőjét ma reggel otthoni karanténba helyezték
- mivel a diákjaink a világ minden tájáról jönnek, ezért aki ebben a félévben nem tanít (mint például én), határozatlan időre otthonról dolgozik
- mától a legtöbb előadást digitálisan tartjuk
- a diákok nem ülhetnek 1 méternél közelebb egymáshoz
- ma lefújták a téli gyakorlatot, 14000 katonát küldenek haza, a többiek karanténban vannak
- nekem 2 hét múlva kéne Tromsøbe mennem egy 3 napos tanfolyamra, egyelőre még nem tudni, mi lesz
- vasárnap valószínűleg megfáztam, tegnap óta csupa nátha vagyok

Március 12, 12 óra:
- 687 regisztrált beteg (258 az elmúlt 24 órában)
- a főnökömet kiengedték a karanténból, mert aki miatt fertőzésveszély állt fent, negatívat tesztelt
- országszerte több iskolát bezártak
- nálunk Altában bezárták a középiskolát, és az egyetemet (az én munkahelyem)
- leállították a Finnmarksløp-et, az 1200 km-es táv versenyzői már nem fejezhették be a versenyt
- a hozzánk legközelebbi fertőzöttek Tromsø-ben vannak (300 km), 11 ember
- Magyarország: 16 beteg
- FRISS, 14 óra: minden iskolát és óvodát azonnali hatállyal bezárnak egész Norvégiában
- FRISS, 19:30: első norvég áldozat, Oslo-ban

Március 13, 15 óra:
- 895 regisztrált beteg Norvégiában, 19 Magyarországon, 858 Svájcban (Gomma ott lakik, a francia határon - most szólt, hogy ott is bezárták az iskolákat, ami ugye, tanár létére őt is érinti. Tegnap éppen házifeladat-csomagokat készített a gyerekeknek.)
- a 895-ből 24 ember van kórházban, 4 lélegeztetőgépen
- tegnap ugye szigorított a kormány, de biztos valami fejesnek nem kedvezett a dolog, így mától az otthoni karanténban lévőkkel egy háztartásban élők nem karanténkötelesek (1 egész napig voltak azok...)
- mától digitálisan közvetítik az istentiszteleteket
- Altában nincs se liszt, se wc-papír
- én még mindig taknyos vagyok, és köhögök
- FRISS: Magyarországon is bezárják az iskolákat hétfőtől
- délután sétáltunk egyet a lányokkal, senki nem volt az utcán:

Március 14, 19 óra:
- 1053 beteg Norvégiában, 2 halott
- tegnap regisztrálták az első beteget Hammerfestben (150 km tőlünk), de őt is hogyan! Mikor az altai repülőtéren leszállt, értesítette a kórházat, hogy fertőzött területről jött, és nagyon rosszul érzi magát. A menetrendszerinti távolsági busszal küldték haza Hammerfest-be, ahol kiderült, hogy fertőzött.
- Egy altai család a hétvégén jött haza Ausztriából, szóltak, hogy fertőzött területről jöttek, teszteljék őket. Azt mondták, a teszt nem szükséges. Másnapra mind betegek lettek, és kiderült, hogy a család, akikkel együtt voltak, korona fertőzött. Na, ezek után már tesztelték őket, de még nincs meg az eredmény. De valószínűleg korona. Kár, hogy eddig szabadon mászkáltak a városban...
- Magyarország: 25 fertőzött
- Svájc: 1359 fertőzött
- hétfőtől minden repteret lezárnak KORRIGÁLÁS: a miniszterelnök bejelentése után gyorsan korrigáltak. Nem zárnak be a repterek, de csak azokat engedik be, akiknek állandó lakcíme van Norvégiában, vagy itt dolgozik
- ma reggeltől csak az egészségügyi dolgozókat és a súlyosan betegeket tesztelik - ez megmagyarázza, miért van ma jóval kevesebb regisztrált beteg, mint eddig
- voltunk a háznál:

Március 15, 15 óra:
- 1205 fertőzött, 3 halott Norvégiában
- A harmadik áldozat már korábban elhunyt egy idősek otthonában, halála után pozitívat teszteltek nála.
- Altában 3 fertőzött (az a család, akiről tegnap írtam). A középiskola egyik osztályát karanténba helyezték, mert a fertőzött gyerek volt iskolában.
- Én ma már a teába is fokhagymát nyomtam...

Március 16, 17 óra:
- 1312 fertőzött, ebből 53 van kórházban
- Az eddiginél alacsonyabb számok azért vannak, mert most már csak az egészségügyi dolgozókat és a kritikusan betegeket tesztelik. Ami igazából elég rosszul hangzik, hiszen minden egyes regisztrált új beteg, ezek szerint, vagy egészségügyis, vagy nagyon beteg... Ez első kézből származó információ, ugyanis tegnap este betelefonáltunk, hogy teszteljenek. Elég rosszul voltam az este. Én az egészségileg kritikus csoportba tartozom, Håvard pedig a kritikusan fontos dolgozók csoportjába (intézet). De nem csinálnak tesztet, kivéve a fent említetteken.
- Ma már egyébként a légzésem jobb (valószínűleg annak a hatalmas mennyiségű fokhagymának, lilahagymának és gyömbérnek köszönhetően, amit tegnap elfogyaszottam), de az orrom rettenetesen el van dugulva, és a torkom is fáj.
- a lányok ma tovább folytatták a barlang-ásást, sőt, a 2020-as bicikli-szezont is megnyitottuk:
Március 18, 19 óra: (Boldog névnapot, Sapi!)
- 1567 fertőzött Norvégiában, 84 ember kórházban, 6 elhunyt
- Altában egyelőre még mindig csak 3 regisztrált beteg van, de egyre több helyen jelenik meg a vírus a "környező" településeken is. Ez az alacsony szám annak köszönhető, hogy szinte senkit nem tesztelnek. Håvard munkatársa is nagyon beteg, de nem tesztelik, mert "nem elég súlyos" az állapota. Én is beszéltem ma a háziorvosommal (most tényleg távgyógyítás történik, telefonon keresztül), én is hasonló választ kaptam. Annyit kérdezett, hogy voltam-e kapcsolatban koronás beteggel. Egyrészt, fogalmam sincs, hogy ki az a három beteg Altában, ezért valószínűleg nem ismerem őket, nem találkoztam velük (amiről tudnék...), másrészt, mivel szinte senkit nem tesztelnek, ezért betegek tömkelege járhat a boltban, gyógyszertárban is, például.
- Az udvaron kívül nem megyünk sehova. Ami étel van itthon, azzal szerintem ezt a hetet még kihúzzuk.
- Magyarország: 58 (hivatalos) fertőzött, 1 elhunyt
- Svájc: 3082 fertőzött, 27 elhunyt
Március 19, 20 óra:
- 1759 fertőzött, 104 kórházi ellátást igényel, 7 elhunyt
- Altában 4 fertőzött
- Magyarország: 73 fertőzött
- Svájc: 3888 fertőzött, 33 elhunyt
- Olaszország: 41000 fertőzött, 3400 elhunyt
- Kína (ahol már sikerült átvészelni): 81000 fertőzött,  3250 elhunyt, 70500 meggyógyult!
- Mi ma kiraktuk az összes kirakónkat.
- Sikerült átásnom az egyik alagútból a másikba!

Március 21, 18 óra:
- Számok Norvégiából: 2118 fertőzött (ebből 202 kórházi dolgozó), 155 kórházi ellátást igényel, 28 fő lélegeztetőgépen, 9530 egészségügyi dolgozó karanténban, 7 elhunyt
- a piros és a zöld mezőben együtt 37 fertőzött van (Troms és Finnmark)
- A piros mezőben (Finnmark, itt élünk mi is) kb. 75 ezer ember él, itt van összesen 7 beteg, ebből 4 Altában. A 75 ezer emberre van 6 db lélegeztetőgép, bár azt mondják, most várunk még kettőt. Altában, ahol 21000 ember él, nincs egy sem. A legközelebbi kórház Hammerfest, 150 km-re, itt van 4 db lélegeztetőgép, a másik kettő pedig Kirkenesben, 560 km-re tőlünk.
- Magyarország: 103 beteg, 4 elhunyt
- Svájc: 6113 fertőzött, 56 elhunyt
- Ma már végre kicsit jobban érzem magam! Tegnap volt az első nap, hogy úgy éreztem, végre nem érzem magam rosszabbul, mint előző nap.

Március 23, 20 óra:
- Norvégiában 2573 fertőzött, 195 kórházban, 41 lélegeztetőgépen, 10 elhunyt
- Altában szerencsére nem nőtt a betegek száma, még mindig négyen vannak. Ez nagyon jó!
- Észak-Norvégia nem engedi a dél- és nyugatnorvégok beutazását, mivel ott van a legtöbb fertőzött. Ezt a kormány nagyon nehezteli. Ha igazak a hírek, akkor menekülnének a "déliek" északra. De mi csak így lehetünk biztonságban, és valószínűleg csak addig, amíg képesek vagyunk ezt az "elszigetelődést" fenntartani. Egyébként 2 napja megint elvagyunk zárva a külvilágtól, vihar miatt...
- Magyarország: 167 fertőzött, 21 gyógyult <3, 8 elhunyt
- Svájc: 8547 fertőzött, 118 elhunyt. Drága Gommánk, nagyon vigyázzatok magatokra! <3
- összesen a világon 362 ezer beteg van/volt regisztrálva, 15500 elhunyt
- Kérlek titeket, nagyon vigyázzatok magatokra! Aki tud, maradjon otthon! És szeressétek egymást, nagyon!
- 11 napos itthonlét után, a mi lányaink összeházasodtak <3

Március 24, 20 óra:
- 2796 fertőzött, ebből 73 van Troms és Finnmark megyében (piros + zöld)
- 12 elhunyt, ebből 1 Troms és Finnmark megyében
- ma jött az értesítés, hogy az óvodák és iskolák április 13-ig zárva maradnak
- Már elkezdtem apránként csomagolni. Emlékszem, nem is olyan rég, azt mondtam Nagyinak, hogy ha kell, én egy nap alatt biztos ki tudnám pakolni az egész lakást. Hát, khm… nem, nem tudnám. Legalábbis két gyerekkel itthon biztos nem. Ma válogattam, főként gyerekrajzokat. Te jó ég, miket megtartottam anno Pannitól! Szóval a 300 "rajzot" sikeresen lecsökkentettem 30-ra :) Az előszoba kipakolva, és már a hálószoba egy része is dobozokban. Holnap folytatom.
- Ragna szerint fárasztó itthon...

Március 26. 20 óra:
- Nagyon megugrottak a számok világszerte:
Norvégia: 3345 fertőzött, 14 elhunyt
Magyarország: 261 fertőzött, 10 elhunyt
Svájc: 11712 fertőzött, 191 elhunyt
És legyen még itt akkor a top5
Kína: 81782
Olaszország: 80589
USA: 76514
Spanyolország: 56197
Németország:43646
Drága Jóisten, kérlek vigyázz mindannyiunkra! <3

Március 29. 21 óra:
- Félelmetes, hogy mi történik a világban. De ami még félelmetesebb, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a helyzetet.
- Norvégia két nappal ezelőtt az eddigi legmagasabb számokat produkálta új fertőzöttek terén, 24 óra alatt 382.
- Ma számok: 4264 fertőzött, 316 fő kórházban, 91 lélegeztetőgépen, 26 elhunyt.
- Troms és Finnmark (piros+zöld): 140 fertőzött, 10 kórházban, 2 elhunyt
- Alta: 4 fertőzött
- Tromsø: 88 fertőzött, 2 elhunyt
- Hammerfest (itt a legközelebbi kórház): 9 fertőzött
- harmadik napja vannak ismét lezárva az utak, így 36000 ember van kórházba jutás lehetősége nélkül (hóvihar+szél)
- Altában éjszaka is nyitva tartó óvodát biztosítanak azoknak a dolgozóknak, akiknek muszáj dolgozniuk
- Ma is csomagoltunk, holnap pedig megpróbáljuk elkezdeni áthordani a bútorokat, ha az időjárás is megengedi. Itt indulunk a házhoz, lányok készen állnak! (picit kisütött a nap is két viharfelhő között, ezért a napszemüveg)

Április 7, 19 óra:
- Régen frissítettem már, de "szerencsére" most mással vagyunk elfoglalva mindannyian. Még mindig hozzuk-visszük a dolgokat egyik helyről a másikra, dobozolunk, bútort szerelünk össze. Igazából jól kialakult a napi rutinunk, a lányok is hozzászoktat már ahhoz, hogy minden nap itthon vannak. És élvezzük! Nagyon jó így itthon, együtt! Nehéz mindenre időt szakítani, nehéz a munkára koncentrálni, de ha csak két dobozt csomagolok ki egy nap, akkor csak annyit. Nem stresszelek, nem rohanok. És jó így!
- Akkor jöjjenek a számok - érdekes (vagy inkább kicsit félelmetes) visszanézni, hogy mennyit nőttek 9 nap alatt.
-Norvégia: 5762 fertőzött (ebből 477 kórházi alkalmazott), 314 beteg kórházi ellátást igényel, 83 lélegeztetőgépen, 76 elhunyt (a legfiatalabb 51 éves, a legidősebb 102 éves volt). Troms és Finnmark (piros+zöld): 184 fertőzött, 2 elhunyt. Altában 8 fertőzött van, ebből öten már meggyógyultak.
-Magyarország: 817 fertőzött, 47 elhunyt
-Svájc: 22 253 fertőzött, 821 elhunyt
-USA: 378 289 fertőzött, 9 673 elhunyt
- Norvégiában azt mondják, hogy már látják a fényt az alagút végén. Viszont itt a húsvéti szünet, és sokan nem bírnak nyugton maradni a popójukon. Mindenki menne (vagy megy is) a hétvégi házba, de ezt most igen erőteljesen korlátozták. Aki itthon maradt, azokkal meg tele van a bevásárlóközpont. Csak a gyógyszertárba akartam (kellett) bemenni (a bevásárlóközpontban van), de alig lehetett parkolót találni). Szóval számítani lehet arra, hogy húsvét után újra megugranak a számok. Ennek ellenére április 20.-án meg akarják nyitni az óvodákat, és április 27.-én az alsós iskolákat.
- Az itteni kisboltban áll az ajtó előtt egy ember, aki számolja, hogy hányan vannak bent. Egyszerre csak 5 ember tartózkodhat az üzletben. De ha véletlenül kint kell maradnod, és várni kell arra, hogy valaki kijöjjön, amíg várakozol ingyen kávét kapsz! Ami kicsit vicces, hogy itt a 2 méter távolságtartást 1 méteres távolságtartásra kellett, hogy csökkentsék a bolt méretei miatt.
- Én ma újra felhívtam a háziorvost, mert csak nem vagyok jól. Szegény, telefonon keresztül állítja fel a diagnózist, vizsgálatok nélkül (nem mehettem ám be vérvételre). De ma megállapította, hogy arc- és homloküreggyulladásom van. Kaptam egy gyógyszert, azt szedem hétfőig. Ha véletlen nem javulnék, kedden kapok antibiotikumot (remélem erre nem kerül sor!).
- Itt még mindig tél van, nem is akármennyire :) Aki nem szereti a havat, az most csukja be a szemét :)

Április 17, 10 óra:
- Pár napja olvastam, hogy 21 nap kell ahhoz, hogy valami megszokássá váljon. Csupán három hét. Ez igazából megmagyarázza azt, hogy miért nyugodott le a kezdeti pánik (itt legalábbis). Itt sokan kezdenek visszatérni a megszokott életükhöz. Végre lehet a hétvégi házba menni, a norvégok legnagyobb örömére. Hétfőtől óvoda, 10 nap múlva az alsó tagozatnak is megkezdi a tanítást. Épp most hívott az óvónő. Mi még nem engedjük a lányokat. Megoldjuk valahogy, bár elég nehéz. Pappa éjszaka dolgozik, napközben alszik. Én csak akkor tudok dolgozni, amikor ő már ébren van, és tud a lányokra figyelni. Vagy rohanni, ha Gigi elkiáltja magát, hogy "Kakilni kell!!!".
- Norvégiában azt mondják, túl vagyunk a nehezén, legyen igazuk! Ezidáig 6905 fertőzött van regisztrálva, 173 igényel kórházi ellátást, 64 van intenzív osztályon, 52 lélegeztetőgépen. 157 elhunyt. Troms és Finnmark: 216 fertőzött, 2 elhunyt. Alta: 8 fertőzött, de már mindannyian meggyógyultak.
- Magyarországon nagyon nem stimmel valami. A fertőzöttek száma 1763, és már 156 elhunyt van. Majdnem a negyede a norvég fertőzöttek számának, viszont ugyanannyi az áldozat. Nekem ez nagyon ijesztő!
- Svájcban is tervezik már a mindennapok újraindítását, május 11-re tervezik az iskolák megnyitását. A fertőzöttek száma 26732, és 1281 fő elhunyt. Úgy tűnik, itt is lelassult a fertőzés üteme. Most Magyarországért kell a legjobban imádkoznunk! <3
- Persze a világ sok részében sokkal rosszabb a helyzet: USA 671425 fertőzött, Spanyolország 184948 fertőzött, Olaszország 168941 fertőzött, Franciaország 147091 fertőzött, Németország 137698 fertőzött, UK 104148 fertőzött. És még sorolhatnám.
- Húsvét óta Panninak nagyon sok kérdése van a Jóistenről és Jézusról, némelyiket nem is tudom megválaszolni. Esténként mindig imádkozunk a családunkért, a barátainkért, és minden emberért a Földön. Tegnap imádság után megkérdezte, hogy "Mamma, a gonosz emberekért is imádkozunk?" Mondtam, hogy igen. "De a gonosz emberekre miért kell, hogy vigyázzon a Jóisten? Nem lenne jobb, ha inkább a jó emberekre figyelne jobban?" Ezek után arról kérdezett, hogy a gonosz emberek meg lesznek-e büntetve, és ugye a jó emberek egészségesek maradnak. Hosszú esténk volt, nagyon sok kérdéssel.
- Végre bemehettem egy vérvételre, de egy hét mire megérkezik az eredmény. Itt jegyezném meg, hogy nálunk még az egészségügyi dolgozók sem viselnek sem maszkot, sem kesztyűt.
- Tegnap Pannival elkezdtük lelapátolni a havat a teraszról... nekem nagyon megfájdult a derekam. Szerintem még egy hét, és kész vagyunk!
- Gomma végre megkapta a leveleket, amiket küldtünk neki! <3
Nagyon vigyázzunk magunkra, és egymásra! <3

Április 27. 16 óra:
- 10 napja frissítettem utoljára a számokat. Igaz, minden reggel még az ágyban megnézem a számokat. Norvégia és Svájc már kezd rendeződni (legalábbis egyelőre úgy tűnik), de ki tudja, Magyarország merre tart.
- Itt ma nyitottak újra az iskolák, először az első négy évfolyam. Jelenleg 7554 fertőzött van, 125 ember van kórházban, 32 van lélegeztetőgépen, és 203 az elhunytak száma.
- Világszerte már majdnem 3 millió fertőzöttnél tartunk.
- Magyarországon 2583 fertőzött beteg van regisztrálva, 931 beteget ápolnak kórházban, 52 van lélegeztetőgépen, és 280 az elhunytak száma.
- Svájc: 29164 fertőzött, és 1641 az elhunytak száma.
- Én ma egy nagyon rossz éjszaka után hányásra ébredtem. Gigi nagyon sírdogált már hajnalban, és fájlalta a "torkát" (értsd: a pocakját). Bevittem magam mellé az ágyba, ivott pár kortyot, aztán az ágyra tette a gyomortartalmát. A humorát soha el nem vesztő gyerek büszkén számolgatta a kezén, hogy "Pappa, én már négyszer hánytam!" - és megszámolja az ujjain. "De az új házban még csak egyszer hánytam, de egyszer hánytam Magyarországon is. Hmmm, Torres is hányt már itt. Pappa, az új házba még csak Torres és én hánytam!" "Ó, mamma, kicsit ráment a takaródra (...kicsit...), de nem baj! Nem baj mamma, majd kimosod!"
Úgy fél óra múlva megint jött egy adag, de főleg csak víz. Pappa ámulva meséli azóta mindenkinek, hogy Gigi milyen "gejzíresen magasra" tudott hányni. Mikor végzett a második és harmadik körrel, megszólalt: "Mostmár meggyógyultam!" Azóta rettenetesen éhes! :) Evett már ropit, pirítóst és banánt is azóta, és minden benne maradt, hál'Istennek!
- Negyedik napja havazik, de azt mondják holnaptól sütni fog a nap. Majd meglátjuk ;)

2 megjegyzés :

  1. Ebben Mit írsz csak annyi a jó, hogy nem csak itthon totál dilettánsok és leszsrom bagatell hangualtuak a témával foglalkozó szakemberek hanem máshol is :(( megspékelve azzal, ami Viszotn rettenet hogy itthon erre is ráhúzzák a bevándorló témát és kentük az idegengyűlöletet, biztos ami biztos. Vigyázzatok magatokra! (Torres cuki :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt én is látom, hogy sokan ebben is csak a politikát látják, sajnos.

      Törlés