2022. január 16., vasárnap

Ha elmúlik karácsony

Nem tudom, meddig "érvényes" karácsonyról beszélni januárban, de csak most sikerült pár percre magam elé venni a gépet. Az ünnepek alatt tudatosan tartózkodtam mind a telefon, mind a laptop használattól.

A lányokat december 22.-én kiengedtük a földszinti karanténból, bár Giginek ekkor még mindig halvány-pozitív volt a tesztje, 16 nap után. Rögtön el is készítették Pappával az idei mézeskalács-házat. Most is gyönyörű lett, mint mindig.





Másnap délután végre megérkeztek a Nagyszülők és Gomma-keresztanya. Istenem, mekkora boldogság volt! 

Ez még a repülőtéren készült Oslo-ban:



Gommát azonnal bevonták a lányok minden tevékenységbe.

A szokásos "kiskarácsonyi" (december 23) menüt ettük: tejberizst vajjal, fahéjjal és cukorral, mellé pedig jávorszarvas szalámit és sonkát. Karácsony reggelét a szintén tradicionális svédasztalos reggelivel kezdtük, ami olyan jó sokáig tart. A két manónk a karácsonyfa tetején csücsült, a fa alatt pedig három ajándék várt minket reggel: egy közös a lányoknak, és kettő közös Pappának és nekem. 

Mi egy új étkészletet kaptunk, amivel rögtön meg is terítettük az ünnepi asztalt, a lányok pedig hangszórós mikrofont. Ez egy nagyszerű ajándék volt Jézuskától, hiszen mindig előadnak, énekelnek.


Rögtön használatba is lett véve, a kedvenc műsor, a Maskorama (Álarcos énekes) nyomán.

Aztán ismét karácsonyi csoda történt! Amíg lementünk átöltözni, Jézuska tele tette a karácsonyfa alját ajándékokkal. Én is meglepődtem a mennyiségen. A lányok betegsége miatt részemről elmaradt a karácsonyi vásárlás nagy része, de besegített a magyar, a svájci és a norvég Jézuska is. Pappának sok nagynénije, nagybácsija van, ők is mindig küldenek valamit a lányoknak. 

Itt vagyunk mind a heten (plussz egy kicsi) a fa körül - Torres pedig valószínűleg alatta/mögötte. (Talán nehéz elhinni, de ez lett a legjobb nagycsaládi-kép. :D)




Csodás ajándékokat kaptunk mindannyian. De a legnagyobb ajándék mégiscsak az volt, hogy együtt lehettünk mindannyian.









A lányok gyönyörű ajándékokat készítették nekünk.


Ez az ablak a lányok karácsonyi műveivel van tele. <3

Jézuska senkiről sem feledkezett meg!

A karácsonyi menü pedig (szintén a norvég tradíciót követve) bárányborda volt különböző kolbászkákkal, karalábé-pürével, fenyőrügy-zselével és akevitt-zselével (akevitt=norvég pálinka).

A desszert pedig magyar bejgli és zserbó-golyó volt. Tervben volt a zserbó-sütés, de a decemberünk és a karácsony előtti napok nem egészen a terv szerint alakultak - de így is elégedett voltam azzal, amit sikerült megcsinálni. És különben is, együtt voltunk, semmi más nem számított. 

A következő napok játszással, legózással, előadásokkal és sok-sok mókával teltek.


















Szilveszterkor, a tavalyihoz hasonlóan, délutántól óránként kidurrantottunk egy-egy lufit, amikben egy-egy kérdés volt, amire mindenkinek válaszolnia kellett. Például, mi volt a három legjobb dolog az elmúlt évben, miket tanultál az elmúlt évben, a kedvenc zenéd az elmúlt évben, kívánságok az új évre (Pannusom válasza erre az volt, hogy a családunk legyen egészséges). 

Este 8-kor a városban volt családi-tűzi játék. Mi csak a tengerpartra mentünk ki, de onnan is láttuk. Giginek tökéletes volt így, hiszen nem volt hangos.



Ezen az estén is hatalmas énekes-táncos show-t tartottak a lányok.

Panni egy saját dalt is írt (dallammal és szöveggel), amit Gigivel begyakoroltak és előadtak.

Éjfélkor azonban kezdődött a durrogás minden felől. Gigi nagyon félt, ő csak bentről merte nézni, Pappával.

Mi a teraszon voltunk - Gomma-nagynéni délelőtt csinált egy kis hómentes helyet - és ott kapkodtuk a fejünket jobbról balra. 





A következő napok "eseménytelenül" teltek, ha lehet ezt mondani. Énekeltünk, játszottunk, ettünk. Na jó, azért esemény is volt: Gigi csodálatos elefánt-szobrot kreált mindenféléből, ami a kezébe akadt.  

Január 4.-én pedig nagy napunk volt: végre együtt ünnepelhettük Bogi születésnapját (ez általában csak minden második szökőévben sikerül). Gigi a kis leopárdját adta neki. <3



Ünnepeltünk nagyon finom fülöp-szigeteki különlegességekkel és nagyon finom marcipán-tortával.




Utána a lányok is készültek egy kis születésnapi ünnepséggel.

Bogi Rókinak különösen örült. Ez most "inória" volt, hogy Pannusom szavaival éljek.



Panninak ez volt az első napja az iskolában a betegsége óta. Már nagyon várta. Sámi órán befejezhette a sámi-sátrat (lavvo-t), amit még november végén kezdett el, csak nem volt alkalma előbb befejezni.



De Gigi sem tétlenkedett itthon. :)

Másnap Gommával a Jéghotelbe mentünk. Utána már csak egy napunk volt együtt, ki kellett használni minden percét.

Az utazás előtti este bizony sírással telt. Bogi egy plüssállat-szívecskét hagyott a lányok ajtaja előtt (elment mielőtt felébredtek volna).

A következő napoktól kezdve szinte állandó vadállat-látogatója volt a környékünknek.


Egy kis videó is készült róla:

Ennek a látogatónak köszönhetően Panni szívesen vette a társaságot az iskoláig (és én is nyugodtabb voltam így). Sapi pedig nem sok mindennek örül jobban, mint egy jávorszarvasnak testközelből. 


A konyhában is nagy volt a sürgölődés.
Panni vacsorát is készített nekünk.


Voltunk a ház mögött szánkózni is.







Sapival is mókáztak hólapátolás közben.


Panni esténként mindig megágyazott Nagyinak. 


Imádom, hogy a családom hóimádó! Nagy szerencsénkre, volt részünk benne bőven. Sapi egyik kedvenc időtöltése a hómarózás volt.


Amíg Pannus iskolában volt, addig Gigus játszott, "bulizott", vagy éppen havat lapátolt. Az irodát egyébként átnevezték "buli-szobává". El lehet képzelni, micsoda "bulik" voltak ott a karácsonyi szünet alatt.


Még a frissen műtött Nagyi sem tudta megállni hólapátolás nélkül. De ilyen segítséggel nem volt nehéz.






Mivel én (nagy bánatomra) el vagyok tiltva a lapátolástól, építettem egy hó-asszonyt a teraszon. :)

A következő pár napban +1-2 fok volt, ezért szegénykém megolvadt. Először csak úgy nézett ki, mint aki a fájásoktól görnyedt meg - aztán teljesen lehasalt.


Azóta szüntelen a hó-utánpótlás, úgyhogy az idén nem panaszkodunk a kevés hóra. 

Számtalan Yatzi-partin és hatalmas makaó-játszmákon vagyunk túl.



Az utolsó napot mindig belengi a búcsú gondolata. Sok volt a sírás, szomorkodás este. 


Nagyi és Sapi másfél órás késéssel, és hóviharral indult el, de szerencsésen hazaértek. Mi pedig azóta hiányoljuk mindhármukat.

Drága Gomma, Nagyi, és Sapi!
Nagyon-nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy együtt tölthettük ezt a pár hetet, és azért, hogy egy ilyen fantasztikus családdal áldott meg minket! 
Nagyon vigyázzatok magatokra, Bogica, Te pedig gyógyulj meg gyorsan! Nagyon szeretünk titeket, és nagyon várjuk, hogy újra együtt lehessünk!

Magamról írok majd legközelebb. :)




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése