2020. május 8., péntek

Egy másmilyen "első" hét az óvodában

Olyan furcsa! Egy hónapja azt kérdezgettük, vajon lesz-e újra normális minden - vagy legalábbis mikor lesz minden úgy, mint előtte. Erre itt vagyunk most: három hete újra nyitva vannak az óvodák, két hete az alsó tagozat, jövő héttől minden oktatási intézmény. Azt próbálják belénk sulykolni, hogy minden "normális", pedig annyira érezzük, hogy nem az! Miután a tegnapi, már sokadik napon azon dolgoztunk (online megbeszélés), hogyan digitalizáljuk az egész őszi félévet, este jött a kormány bejelentése, hogy hétfőtől nyit minden iskola, és nem kell többet otthonról dolgozni sem. Az egy méter távolságot azért tartsuk meg továbbra is. Pedig már pont kezdett alakulni az iroda itthon. :)
(A párnahuzatot Gomma hímezte nekem több, mint tíz éve.)
Eddig csak 5 ember lehetett egy helyen, ezt a számot most felemelték húszra. Ez a szám a privát rendezvényekre érvényes (például pontosítva lett, hogy ezek alapján a május 17.-i reggelin - ami itt szokás - maximum 20 fő vehet részt egy helyen). Hivatalos rendezvényeken maximum 50 fő lehet egyszerre. Vasárnap megnyitják a templomokat is, maximum 50 fővel. Hangsúlyozzák azt is, hogy még a kézfogást, ölelést mellőzzük. Mindemellett minden alkalommal elmondják, hogy az őszre várjuk a második hullámot. Mi is fél-digitálisra tervezzük az egyetemen a következő félévet, de fel lettünk szólítva a b-terv elkészítésére is, amit azonnali hatállyal kell megkezdeni egy újabb nagy intenzitású fertőzés esetén. Jobb lett volna letudni a dolgot a nyáron, ugyanis itt júliuson kívül nem nagyon van olyan hónap, amikor ne lennének lezárva az utak. Legutóbb például tegnap, hóeséssel gazdagított szélvihar miatt.

Ez volt a lányok első hete az óvodában - első ovis hét a karantén után, és első ovis hét az új otthonunkból. Meglepően jól megy minden reggelente! Panni már annyira várta, hogy mehessen!
 Egyik reggel még nap is sütött! :)
A reggeli korán-keléssel nem volt gond (legalábbis néhányunknak). Gigi 6 óra előtt már ébren van minden reggel, és izgatottan várja, hogy elkezdődjön a nap. Szegény Panninak már nem megy ilyen könnyen, őt úgy kell ébreszteni. Azt mondta, hogy ő már nagyon várja a hétvégét, hogy végre fél 8-ig aludhasson. Én próbálok reggelente mindenre emlékezni. Fürdőszobából az előző napi csuromvizes kintiruhákat összeszedni (minden nap nyakig átázva jönnek haza), hátizsákot mégegyszer (vagy kétszer) leellenőrizni, reggelit, ebédet, gyümölcsöt becsomagolni. Minden reggel versenyzem saját magammal, és próbálom megdönteni az előző napi reggeli-tízórai-gyümölcs készítési időmet. Rengeteget esznek a lányok! :D Ez egy napi "eledel" :D Szinte hihetetlen, de minden doboz üresen szokott hazakerülni (Gigi néha meghagy egy kis kenyérhéjat).

Két hete kezdtük el árulni a lakást, eddig egyetlen érdeklődő sem volt. Pedig olyan szuper festő- és szépítő brigádunk van!

Anyák napjára is együtt készült a csalás apraja-nagyja, verset tanult, énekelni gyakorolt.
Nagyi időben figyelmeztette Pappát, így időben kezdtek el gyakorolni, ugyanis az "Orgona ágával" készültek nekem.
Pannustól egy koronát is kaptam:
Gigitől pedig egy nyakláncot:
Panni óvoda után három délután is a szobájában "dolgozott", nem ért rá Gigivel játszani. Lerajzolt egy állatkertet.
Koalák
 Kenguru mama a bébijével
 Majom és majombébi
 Elefánt és bébielefánt
 Zsiráf mama és kis zsiráf
 Oroszlán-család
 Cica mama a kis cicákkal
Krokodil, krokodil tojás és bébi, a fán egy madár (egészen pontosan egy süvöltő) tojásokkal a fészkében
 Kígyó bébivel, teknős bébivel és tojásokkal
 Barnamedve és kisbocs
 Jegesmedve és kisbocs (mamma előtt hús)
 Nyúl család
 Delfin mama elzavarja a cápát a delfin bébiktől
 Pingvin család és tojás (az első lábai között)

Gigi addig nekem segített :)
A kicsikém minden nap elalszik az autóban oviból hazafelé. Ma volt azonban az első nap, hogy az óvodában is elaludt; először a grill kunyhóban a rénszarvasbőrön, utána pedig a függőágyban az erdőben.
A grill kunyhóról még csak annyit, hogy ugye a gyerekek kint vannak egész nap. Gigi és öt másik gyerek (hatosával vannak elosztva) ha éppen nem az udvaron van, akkor bent a grill kunyhóban. Ebből kifolyólag szegénynek olyan füst szaga van, hogy szinte könnyezik tőle a szemem. Első két nap még nem is volt olyan vészes, csak furcsa mód mindig megkívántam a sült szalonnát mikor a közelemben volt, de mostanra már a bőrébe is beivódott a füst... a kis koalájáról nem is beszélve.

A héten volt 11 éve, hogy Torres a családunk része lett - olyan kis cukorfalat volt.
És 11 évvel később, a "kis" vadászunk (ott a szarka a korláton):
Tegnap pedig állatorvos után:
 Este az ölemben <3
 És körülbelül egész nap a padlón :)
A munkahelyem intézett egy egyórás online látogatást a Polar Park-ban. Olyan jó volt látni, én már többször is voltam ott, de a lányok még egyszer sem.
Ezt a jávorszarvast már Sapi is megsimogatta!
A híres Só és Bors :) Ott voltunk 2011-ben, amikor megszülettek. Akkor azt mondták, hogy Só valószínűleg rövid életű lesz, mivel albínó. A látását szinte már teljesen elvesztette, de ezen kívül jó egészségnek örvend.
 Az idén télen pedig született három kisbocs.
 Annyira édesek voltak!
Kedden meghozták a kanapénkat - juhúúú! Az állatokat a tv-ben már innen néztük.

Nagyinak is végre megérkezett a születésnapi levél - "csupán" 6 hétig tartott, hogy odaérjen.

Gyors ütemben elkezdett olvadni a hó, a teraszon például már nincs egy pihe sem. Bár a jövő hét elejére újra havazást ígértek. Most is éppen szállingózik.

A végére pedig a humor-morzsák:

Mostanában mindig a Hupikék törpikéket nézik. Gigi: "Pappa, te úgy nézel ki, mint a Törppapa!"

Két nappal azután, hogy Gigi hányt:
Én: "Lányok, rakjatok rendet! Mindjárt kész a vacsora."
Gigi: "Én nem pakolok, mert félek!"
Én: "Mitől félsz?"
Gigi: "Hogy ha pakolok, megint hányni fogok."
Nem pakolt.

Panni a szobájában mókol papírokkal, színes ceruzákkal. "Mamma, megkaphatom az ollóm? Csinálok valamit, és ez olyan materiális dolog lesz."
Tudtam, hogy filozófus lesz belőle! :D A rajz egyébként a kedvenc óvónéninek készült.

Ebédeltünk, sült hagyma is volt a tányéron, nagyobb darabokra vágva. Gigi nem akarta megenni.
Pappa: "Ragna, ez igazából tudod mi? Egyszarvú-saláta!"
Gigi (teljesen megdöbbenve): "Ti megöltetek egy egyszarvút?!"

Már két éve is nagy egyéniségek voltak! :D

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése